Příprava selete na gril

blog2Vepřové maso je potřeba před grilováním naložit do solného láku, aby bylo chutnější. Maso samozřejmě lze koupit i předpřipravené od Vašeho řezníka.
Pokud se rozhodnete maso nakládat sami, je důležité, abyste měli vhodnou chladnou místnost, kde bude moci naložené sele odpočívat. Ideálním řešením je třeba sklep.
Na 1 kg masa by se mělo užít cca 20 gramů soli.

 

Solný lák na 40 kilové sele

• 2 l vody
• 800 g soli
• 20 kuliček černého pepře
• 10 kuliček nového koření
• 500 g mletého česneku

Příprava:
Sůl, česnek a koření rozmíchejte v převařené vodě (pokud chcete, použijte místo vody vývar z kořenové zeleniny) a směs nechte vychladnout. Připravte si velkou injekční stříkačku se silnou jehlou. Do ní dáte již studený lák, který budete ho do masa vpichovat. Čím větší objem masa, tím více dávek. Celé sele i jeho očištěnou břišní dutinu potřete lákem. Sele zabalíte do textilie nebo přikryjte poklopem a necháte ho odpočinout ve vaničce nebo podobné velké nádobě v chladné místnosti.
To vše 4-6 dnů před samotným grilováním.
Poté, co sele vyndáte z vaničky, tak ho opláchněte, počkejte, až bude suché.
Poté sele upevníte na rožeň pomocí bodců a drátu.
Je třeba si ještě připravit marinádu na grilování, aby kůže byla krásně zlatá a křupavá, tak zkuste použít některou z našich marinád.

Vyzkoušejte naše marinády: 

Pivní marináda
• 2 l oleje
• 1 l černého piva
• 2 palice česneku
• grilovací koření
• sůl

Bylinková marináda
• 3 l oleje
• čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián
• kmín
• sůl

Hořčičná marináda
• 3 l oleje
• 10 lžic plnotučné hořčice (podle chuti)
• 1 palice česneku
• sůl

K seleti se hodí strouhaný křen, hořčice, cibule, nakládané okurky a samozřejmě také čerstvý chléb. Nezapomeňte, maso také řádně zapít, třeba načepovaným pivem ze soudku.

Dobrou chuť!