Maso - tipy a rady

Výběr vhodného masa je rozhodně důležitou částí grilování. Doporučujeme vybírat kvalitní maso od místních řezníků a farmářů, kteří Vám rádi s výběrem pomohou.

Krůta
Krůtí maso je velice libové, ale skýtá v sobě mnoho chutí, protože každá část krůty má jiný druh masa. Krůty lze koupit naložené i třeba předuzené.
Váha krůt se pohybuje od 7kg do 20kg. Nutno počítat se spotřebou 300-400 g masa na jednoho strávníka.

 

Kýta
Vepřová kýta je poměrně libové maso bez přebytečného tuku a kostí. Aby maso nebylo příliš suché je vhodné maso naložit anebo prošpikovat.
Běžně k dostání jsou kýty s hmotností od 7kg do 14kg. Během grilování dochází k redukci váhy o cca 6%. Lze počítat se spotřebou 300-400 g masa na jednoho strávníka, takže 13kg kýta Vám bezpečně vystačí pro 26 osob.

Sele
Příprava grilovaného selete je asi nejnáročnější, ale odměnou Vám bude křupavá kůžička na šťavnatém mase, s nezaměnitelnou chutí a krásnou vůní, která určitě okouzlí Vaše hosty.
Zakoupit lze selata s váhou od 20 do 40kg. Během grilování dochází k redukci váhy o cca 12%.
Sele o váze 40 kg Vám tak vystačí pro 60 osob. U živých selat nejjednodušší propočet mluví o 0,7 kg na jednoho strávníka, pro selata do 35kg u větších prasat můžeme potom počítat méně.

Kde sehnat maso
Pro celé sele, kýtu nebo krůtu můžete buď zamířit do řeznictví, prodejny masa a uzenin, nebo na osvědčená jatka či domácí farmu. Maso lze koupit už naložené a předpřipravené pro grilování, ale přípravu masa si samozřejmě můžete provést i sami doma.
Cena selete se pohybuje zhruba okolo 100 Kč/kg. Pokud si tedy pořídíte například 30 kilové sele, bude stát v průměru 3 tisíce korun.
Cena vepřové kýty bývá kolem 130 Kč/kg.
Cena krůtího masa je také kolem 130 Kč/kg.

Doba pečení
Doba pro přípravu masa je závislá na teplotě a množství masa, orientačně můžete počítat s časovou náročností:

  • 2,5 - 3 hod na 10 kg krůty
  • 2,5 – 3 hod na vepřovou kýtu
  • 3 hod na sele o váze 20 až 30 kilogramů
  • 3,5 – 4 hod na sele o váze 30 až 40 kg