Jak správně grily používat - základní informace

SDC13472Transport grilu a manipulace

Grily jsou vybaveny pojezdovými kolečky, které umožňují jednoduchou manipulaci a umístění grilu na správné místo. Gril by neměl stát v bezprostřední blízkosti hořlavých předmětu, minimální vzdálenost by měla být 1,5m. Před začátkem je třeba gril usadit do vodorovné polohy a zablokovat kolečka před popojížděním.

Příprava grilu

Uvnitř grilu je umístěna zvlhčovací nádoba s výpustí. Do této nádoby je potřeba nalít vodu, hladina by měla dosahovat výšky min 10mm. Do nádoby v průběhu grilování bude odkapávat tuk a marináda, voda tak zabrání vzniku škodlivých látek, které by jinak vznikaly na rozpáleném povrchu grilu.

 

Příprava masa

Po vyjmutí rožně z grilu. Je potřeba maso na rožeň napichovat rovnoměrně kolem osy otáčení. Například páteř selete by tak měla být přímo na rožni. Maso k rožni a vidlicím je třeba zajistit pomocí přídavných drátů na několika místech, aby po upečení neodpadávalo.

Rožeň se do grilu lehce vkládá i vyjímá, přesto je při manipulaci potřeba dbát opatrnosti, aby nedošlo ke zranění.
Maso do grilu vkládáme až po zatopení. Rožeň a hlavní jehly je potřeba pečlivě zajistit, aby nedocházelo k protáčení.

Topení

V našich grilech je možné topit pouze dřevem. Doporučujeme zvolit vyschlé dřevo s dobrou výhřevností, jako je bukové nebo dubové dřevo. Pro grilování by mělo být dřevo zbavené kůry, která by mohla nepříjemně ovlivnit chuť masa.
Díky uzavřenému tvaru a termovíku můžete v našich grilech připravovat masa za každého počasí, zima ani vítr Vás nezastaví.

Pečení masa

Maso pro grilování by mělo být naložené a během pečení je třeba potírat marinádou, inspirovat se můžete našimi recepty. Množství masa počítejte cca 300g na osobu.
Na začátku je potřeba gril rozpálit a připravit si žhavý popel, počáteční teplota pečení může být kolem 270°C, v průběhu grilování, ale doporučujeme udržovat teplotu kolem 230°C. Množství dřeva, které hoří v grilu, není nutné přehánět, je vhodné udržovat mírný plamen o výšce 10cm. Díky zabudovanému teploměru a bočním regulátorům vzduchu na odjímatelném topeništi, nebude problém dodržet správnou teplotu.
Doba pro přípravu masa je závislá na teplotě a množství masa, orientačně můžete počítat s časovou náročností:

  • 2,5 - 3 hod na 10 kg krůty
  • 2,5 - 3 hod na vepřovou kýtu
  • 3 hod na sele o váze 20 až 30 kilogramů
  • 3,5 - 4 hod na prase o váze 30 až 40 kg

Pohon grilu je velmi tichý a zaručuje komfortní atmosféru při grilování. Motor s převodovkou české výroby se otáčí rychlostí 1,3 otočky za minutu.
Na boku grilu s pohonem, je umístěn vypínač a přídavná zásuvka na 220V, např. pro napojení dodatečného večerního osvětlení nebo použití elektro nože.

Ořez masa

Pro ořez masa stačí zastavit pohon pro otáčení masa a nadzvednout termovíko.
Asi deset minut před odřezáváním je potřeba přestat s potíráním masa. V opačném případě marináda přebije chuť masa.
Plátky by měly být zhruba půl až centimetr silné a ne větší než dlaň. Na mírném ohni a při otevřeném grilu pak pokračujte v opékání. Vy pak můžete po půl hodině znovu odkrojovat.
Je důležité, abyste vždy sele ořezali rovnoměrně, neořezané části mají tendenci se připalovat, případně se může sele uvolňovat z rožně, díky nerovnoměrnému ořezávání.
Po ořezu maso také minimálně pět minut nepotírejte marinádou – potřebuje se zatáhnout.

Čištění grilu

Všechny naše grily lze po použití velice snadno vyčistit a uklidit. Pro údržbu potřebujete jen běžné kuchyňské čistící přípravky a vodu. Pokud ale budete chtít povrch grilu udržet čistý a zabránit jeho poškození doporučujeme použít přípravek CHROMOL.
Po vychladnutí grilu je potřeba vyčistit topeniště od popela a vypustit vodu ze zvlhčovací nádoby.
Vnitřky grilu a rožně pak stačí umýt pomocí vody se saponátem. Pokud by jste ale upřednostnili jiný čistící prostředek pro vnitřek grilu, doporučujeme HG čistič na TROUBY a GRILY.

Uskladnění grilu

Doporučujeme uskladnit v suchém prostředí a omezit vliv vnějšího počasí, prodloužíte tím jejich životnost a vzhled. Pokud takové ideální místo nemáte k dispozici, nebo byste chtěli životnost grilu prodloužit ještě více, doporučujeme zakoupit náš textilní  voděodolný KRYT NA GRIL. Jsou šité přímo na míru určitého typu grilu, zabraňují případným oděrkám a usazování prachu na povrchu.